Prispevki

Previous Next

RAZVOJ ČUSTEV IN NAVEZANOSTI PRI DOJENČKU

Čustva so zapleteni psihofiziološki procesi, ki v nas sprožijo reakcijo na pomembna dogajanja. Vključujejo telesne spremembe, izraze, aktivnosti, ali težnjo po aktivnosti ter mišljenje. Že v prvem letu življenja služijo prilagajanju na okolje, saj čustvena stanja spodbujajo vedenjske odzive na zunanje in notranje dogodke. Nadalje so čustveni izrazi pri dojenčku komunikacija, saj usmerjajo pozornost drugih, da se nanj odzovejo.

Previous Next

Pri hujšanju je nujno potrebna trdna odločitev in dobra psihološka pripravljenost. Le redkim uspe, da se po praznikih odločijo, da jutri resnično pričnejo hujšati in jim to dejansko tudi uspe. V resnici pa je pogosto tako, da zagnanost do večera že popusti, saj se nismo dovolj psihološko pripravili. Brez strokovne pomoči manj kot 5 % ljudi, ki se bori z odvečnimi kilogrami, ohrani izgubljeno telesno težo. Kar pri 95 % ljudi, ki so poizkusili z različnimi dietami, se kilogrami povrnejo, pri nekaterih pa pride celo do poslabšanja.

Previous Next

POMEN PSIHOLOŠKE PRIPRAVE NA POROD

Nosečnost in porod je čas, ki ženski prinese ogromno radosti in veselja, pa vendar tudi občutke strahu in skrbi. Strah pred porodom je star toliko kot človeški rod, saj porod že od nekdaj velja za čudovito, a tudi bolečo izkušnjo. Pa vendar se strokovnjaki že dolgo časa strinjajo o pomembnosti priprave na porod in materinstvo, saj porod, v tem primeru lahko poteka z manjšimi bolečinami in v krajšem času. Ravno strah je dejavnik, ki pri porodu ovira naravno dogajanje ter povzroča mišično in psihološko napetost. Mišična napetost, ki pri porodu nastane v materničnem vratu, povzroči krč ter posledično bolečino. Ravno zato je potrebno, da se nosečnica na porod pripravi ter, da ji je sam porod predstavljen kot nekaj naravnega in lepega.

Previous Next

Kadilcem je že sama misel, da bi prenehali s kajenjem težka. Kaj šele, da si postavijo dan, ko bodo prenehali kaditi. Pogosto se zgodi, da kadilec v kajenju sploh ne uživa več, vendar je kajenja navajen ter od njega odvisen. Iz različnih raziskav je razvidno, da kajenje želi opustiti kar 65,2% kadilcev, kar je skoraj 7 od 10 kadilcev. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje kadi 24% prebivalcev Slovenije, starih med 15 in 64 let in sicer več moških (skoraj 27%) kot žensk (21%.). Delež kadilcev je sicer najnižji med najvišje izobraženimi, kjer jih kadi okoli 15 odstotkov. Skrb vzbujajoče pa je, da ne upada kajenje med mladimi od 15 do 24 let. Kajenju pripisujejo vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 30 do 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 45 do 59 let.

Previous Next

Morate govoriti pred množico, vendar vas je strah nastopanja. Je čas za povišico, vendar si preprosto ne upate pristopiti do šefa ter mu to tudi povedati. Delo, ki ga opravljate vas več ne veseli, vendar vam je iskanje nečesa novega zastrašujoče. Sprašujete se kaj če vam ne uspe.

Strah je dragocena stvar. Ohranja nas varne ter spodbuja previdnost. Vendar pa nas lahko tudi ovira, saj ni nujno vse, česar se bojimo, zaslužno strahu in previdnosti. In včasih so ravno trenutki poguma tisti, ki so potrebni za boljše življenje.

INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje