Prispevki

Previous Next

Hujšanje s pomočjo medicinske hipnoze in tehnikami vedenjsko kognitivne terapije

Pri hujšanju je nujno potrebna trdna odločitev in dobra psihološka pripravljenost. Le redkim uspe, da se po praznikih odločijo, da jutri resnično pričnejo hujšati in jim to dejansko tudi uspe. V resnici pa je pogosto tako, da zagnanost do večera že popusti, saj se nismo dovolj psihološko pripravili. Brez strokovne pomoči manj kot 5 % ljudi, ki se bori z odvečnimi kilogrami, ohrani izgubljeno telesno težo. Kar pri 95 % ljudi, ki so poizkusili z različnimi dietami, se kilogrami povrnejo, pri nekaterih pa pride celo do poslabšanja.

Očitno je, da je kljub poznavanju diet, prehranskih dodatkov in pripomočkov, debelost ena od najtežje ozdravljivih motenj. Dodatna nihanja v teži pa pogosto pripomorejo k še večjemu kopičenju odvečne maščobe ter slabši samopodobi in motivaciji za ponovni poskus k izgubi odvečne teže.

Višek kilogram ni zgolj estetski problem, namreč osebo obremenjuje pri vsakdanjih dejavnostih, pri zdravstvenih problemih ter samopodobi. Prekomerna telesna teža osebo dnevno obremenjuje, problem debelosti pa je predvsem v nezdravem odnosu do hrane. Višek kilogramov otežuje življenje, saj vpliva tudi na izbiro oblačil, partnerja in pogosto službe. Nemalokrat se zato prekomerno težke osebe, zaradi pomanjkanja samozavesti in slabe samopodobe, ne odločijo prijaviti na delovno mesto.

Če se torej trudite izgubiti odvečne kilograme in ste pri tem neuspešni, kljub poznavanju dietnega in vadbenega programa, pri vas problem najverjetneje leži v psiholoških dejavnikih ter nezdravem odnosu do hrane in seveda lastnega telesa. Cilj je, da vzljubite svoje telo ter želite zanj storiti najbolje. Pri pripravi na hujšanje je tako odlična kombinacija vedenjsko kognitivne terapije in medicinske hipnoze.

Hipnoza je že dolgo priznana kot učinkovito sredstvo za proizvajanje sprememb v vedenju pri anoreksiji in bulimiji ter drugih prehranjevalnih motnjah. V primerjavi z drugimi strokovnimi oblikami pomoči pri izgubljanju odvečnih kilogramov hipnoza uspešnost hujšanja poveča za 78 odstotkov. Sama uspešnost hujšanja ob pomoči medicinske hipnoze se med drugim skriva v možnosti iskanja vzrokov, obvladovanja stresa, nadzora nad lakoto in zmanjševanja pomena hrane. Hipnoza je sredstvo s katerim sam sebi poveš kakšen želiš biti v konceptu boljšega spanja, premagovanja strahu, ali pa izgube teže. Zgodnje študije so ugotovile, da so ljudje, ki so uporabili hipnozo, izgubili več kot dvakrat več telesne mase kot tisti, ki so se zdravili brez terapije. Študija v International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis je pokazala, da so ženske, ki so doživele hipno-vedenjsko terapijo, izgubile težo, izboljšale prehranjevalne navade in izboljšale svojo podobo telesa. Medtem je meta-analiza, ki so jo izvedli britanski raziskovalci ugotovila, da lahko hipnoza pomaga regulirati sproščanje peptidov, ki nadzirajo, kako lačen občutek ima posameznik. Za uporabo hipnoterapije kot pomoči pri hujšanju so zelo primerni t.i. »čustveni in nezavedni jedci«, ki se pogosto zavedajo, kaj bi morali in ne bi smeli jesti, vendar pa imajo pomanjkanje volje. S hipnozo delujemo predvsem na samo voljo ter na spremembo miselnosti o hrani, kjer je cilj, da hrana postane gorivo za naše telo. Hipnoza vas ne uči, da nikoli ne boste imeli hrepenenja, ampak je kot trening vaših možganov, da ko slišijo »rad bi imel nekaj sladkega,", le to spremlja misel "ne, tega si ta trenutek sploh ne želim." Poudarek je na prepoznavi , da kljub želji po nečemu, ni potrebno, da želji ustrežemo.

Ključno za izgubljanje telesne teže je torej tudi obravnava težave, ki je vodila k presežku težave in ne zgolj osredotočenost na prehranjevalne navade. Zagotoviti je potrebno stalno spremembo v mišljenju, vedenju in življenjskem slogu.

Poleg hipnoze, oziroma izjemno učinkovita tudi v kombinaciji s hipnozo, je vedenjsko kognitivna terapija. Pri terapiji je poudarek na prepoznavi in spremembi vedenja, ki je povezano s prekomerno telesno težo. Le to je večinoma povezano z izbiro hrane, življenjskim slogom, aktivnostjo in prehranjevalnimi navadami.

Z vedenjsko kognitivno terapijo se posamezniku pomaga spremeniti neustrezne misli, ki ga ovirajo pri bolj zdravem življenju in izgubi kilogramov, ter ga opremiti z znanjem in veščinami, da si bo tudi po zaključeni terapiji lahko pomagal sam, če se bodo težave ponovile.

INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje