Prispevki

Previous Next

Kako premagati strah?

Morate govoriti pred množico, vendar vas je strah nastopanja. Je čas za povišico, vendar si preprosto ne upate pristopiti do šefa ter mu to tudi povedati. Delo, ki ga opravljate vas več ne veseli, vendar vam je iskanje nečesa novega zastrašujoče. Sprašujete se kaj če vam ne uspe.

Strah je dragocena stvar. Ohranja nas varne ter spodbuja previdnost. Vendar pa nas lahko tudi ovira, saj ni nujno vse, česar se bojimo, zaslužno strahu in previdnosti. In včasih so ravno trenutki poguma tisti, ki so potrebni za boljše življenje.

In kako preseči strah? V nadaljevanju so naštete različne tehnike kako ga učinkovito premagati:

*Zapomnite si: Mnoge najboljše stvari se zgodijo ravno, ko nam je neprijetno.

Poskušajte se spomniti lepih trenutkov v vašem življenju, ali pa trenutkov ponosa. Lahko je to dan, ko ste maturirali, diplomirali, sodelovali na tekmi, ali rodili. Zagotovo se spominjate občutka ponosa, ki ste ga takrat doživeli in ga občutite še sedaj. Pa vendar ste ravno na tisti dan, da ste prišli do tako lepega doživetja, morali premagati občutke nelagodja in strahu.


Zato se v času stresa ali nelagodja spomnite, da se vam je nekaj najboljših stvari zgodilo ravno zunaj območja udobja. Te izkušnje vas izzovejo in vam pomagajo pri rasti. Situacijo poskušajte premagati z najboljšim naporom, obenem pa ohranite nizka pričakovanja, da si ublažite dodatni pritisk. Vprašajte se: "Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?" in se osredotočite na doseganje nasprotnega rezultata.

* Postanite sam svoj trener

Postavljajte si vprašanja, kot so: "Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi? Ali lahko preživim? Kaj je najboljše, kar se lahko zgodi? Ali bi jaz ali drugi imeli korist od tega? Kaj me drži nazaj/zadržuje? "

In že ta preprosta tehnika nas lahko pomiri in omili samo situacijo. Večina strahov pogosto izvira iz nas samih. In sčasoma strahovi, če jih ne ukrotimo, zrastejo in se posplošijo na različne situacije, ki nas nato ovirajo in preprečujejo, da v polnosti zaživimo. Zato si le postavljajte vprašanja in tako zmanjšajte strah. 


*Predstavljajte si, da se napolnite s samozavestjo

Naredite tri globoke vdihe in počasne izdihe. Pomislite na situacijo, ki vas je v življenju navdala s ponosom in veseljem. Kar predstavljajte si, kako se vaše telo polni z dobrimi občutki, kako vaša drža postaja pokončna, vaše misli mirne in zadovoljne. Predstavljajte si, kako se vaše telo polni s svetlim žarkom, kot žarnica, ko se spominjate svojega velikega veselja in si medtem v mislih ponavljajte "varna sem", "dobro sem, kamorkoli grem" ali "to lahko storim." To zmanjšuje odziv vašega telesa na stres, saj vam preusmeri misli na lepe dogodke in vam daje potrebno zaupanje, da izstopite iz svojega območja udobja in se uspešno spoprimete s katerokoli situacijo.

*Dobro se pripravite

Dobro raziščite situacijo, ki vam predstavlja izziv ter se nanjo odlično pripravite. S pripravo se lahko s strahom učinkovito soočimo, saj s tem ustvarimo znanje, znanje pa nam da zaupanje v lastne sposobnosti.

*Postanite bolj domači z nelagodjem (nelagodje naj postane vaš prijatelj)

Življenje zunaj območja udobja je po definiciji neprijetno. Zato je najboljša navada, ki jo lahko razvijete, da se seznanite z nelagodjem. Odličen način, da to storite, je, da vsak dan izberete eno stvar, ki vas prestraši in se z njo soočite. To ponavljajte vsak dan čez celo leto. Presenečeni boste, kako je postalo nekaj, kar vas je nekoč prestrašilo, zdaj običajno.

*Jasno si predstavljajte uspeh

Pogosto, ko se od nas zahteva, da izstopimo iz svojega območja udobja, pomislimo na vse stvari, ki bi lahko šle narobe. Namesto tega zaprite oči in si jasno predstavljajte, kako zgleda uspešen izid: Kje si? Kdo je s tabo? Kaj delaš? Kakšen je uspeh? Ustvarite to močno sliko vsakič, ko boste občutili strah, da boste lažje izstopili iz vaše varne cone. 


*Zamislite si, da igrate vlogo

Znane osebnosti pogosto uporabljajo t.i. »alter ego«, da eksperimentirajo z vidiki svojih osebnosti in stopijo izven svojih con udobja. To tehniko lahko uporabi vsak. Želite, da vam je udobnejše, ko stopite v sobo polno ljudi? Predstavljajte si »alter ego«, ki uživa v taki situaciji ter sprejmite to vlogo. In sčasoma vam bo postalo bolj udobno ter sčasoma ne boste več potrebovali »alter ega«.

Strah je naraven in bistven del rasti. Vsakič, ko se zavestno odločimo za korak izven našega območja udobja, postane naslednja neprijetna stvar nekoliko lažja.

Prirejeno po:

https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/04/26/overcoming-fear-10-ways-to-step-outside-your-comfort-zone/#a0e1d67882d7

https://www.success.com/10-ways-to-overcome-fear-and-break-out-of-your-comfort-zone/
INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje