Prispevki

Previous Next

Odvajanje od kajenja z medicinsko hipnozo

Kadilcem je že sama misel, da bi prenehali s kajenjem težka. Kaj šele, da si postavijo dan, ko bodo prenehali kaditi. Pogosto se zgodi, da kadilec v kajenju sploh ne uživa več, vendar je kajenja navajen ter od njega odvisen. Iz različnih raziskav je razvidno, da kajenje želi opustiti kar 65,2% kadilcev, kar je skoraj 7 od 10 kadilcev. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje kadi 24% prebivalcev Slovenije, starih med 15 in 64 let in sicer več moških (skoraj 27%) kot žensk (21%.). Delež kadilcev je sicer najnižji med najvišje izobraženimi, kjer jih kadi okoli 15 odstotkov. Skrb vzbujajoče pa je, da ne upada kajenje med mladimi od 15 do 24 let. Kajenju pripisujejo vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 30 do 44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini od 45 do 59 let.

Opuščanje kajenja prinaša mnogo koristi in sicer, če opustite kajenje

• se bo po 2. urah začel iz telesa izločati škodljivi nikotin,

• se bo po 6. urah zmanjšal povišan srčni utrip in krvni tlak,

• se bo po 12. urah iz pljuč izločil škodljivi ogljikov monoksid,

• se bo po 12. tednih izboljšal krvni obtok in telesna zmogljivost,

• se bo po 3. do 9. mesecih zmanjšal kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem,

• se bo po 5. letih za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta,

• se bo po 10. letih tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci,

• se bo po 10. letih razpolovilo tveganje za nastanek raka na pljučih,

• boste koristili celotnemu organizmu.

Prenehanje kajenja je torej lahko pravi izziv. Ampak to je ena najboljših stvari, ki jih lahko narediš za svoje zdravje. Kajenje je nevarna, celo smrtonosna navada. Je eden izmed glavnih vzrokov za raka. Prav tako poveča tveganje za srčni napad, kapi, pljučne bolezni in druge zdravstvene težave, vključno z zlomi kosti in sive mrene.

Mnogi kadilci se pri prenehanju spopadajo z velikim težavami, saj nekateri, preden se uspešno odvadijo, poskusijo kar 30-krat. Zato je koristno poiskati strokovno pomoč pri odvajanju od kajenja. Od strokovnih oblik pomoči je za odvajanje od kajenja ravno medicinska hipnoza najprimernejša in najuspešnejša. Uporaba hipnoze pri prenehanju kajenja torej izkazuje izjemno dobre rezultate, kar dokazujejo številne študije. Od izvirne študije Spiegla so mnogi raziskovalci ponovili njegove ugotovitve o uspešnosti hipnoze pri prekinitvi te nevarne razvade. Za uspešno odvajanje sta pri nekaterih posameznikih potrebni zgolj dve srečanji, v povprečju pa koristi pet terapij. Hipnoza deluje tudi na nezavedne odpore, ki človeka ohranjajo v začaranem krogu zasvojenosti. Potrebno pa je zavedanje, da je zgolj terapevt medicinske, oziroma klinične hipnoze ustrezno strokovno usposobljen za zdravljenje odvisnosti s hipnozo, saj je za zdravljenje potrebno globinsko razumevanje problema odvisnosti in delovanja duševnosti.

LITERATURA

Chaiton, M., Diemert, L., Cohen, J. E., Bondy, S. J., Selby, P., Philipneri, A., & Schwartz, R. (2016). Estimating the number of quit attempts it takes to quit smoking successfully in a longitudinal cohort of smokers. BMJ open, 6(6), e011045.

Maldonado, J. R. in Spiegel, D. (2015). Hypnosis. Psychiatry, 1892–1922. doi: 10.1002/9781118753378.ch94

http://nastjak.splet.arnes.si/2016/12/19/statistika-kajenja/

https://www.psihoterapija-ordinacija.si/uploads/clanki/poljudni/14_12ZdraveNoviceHipnozaKajenje.pdf

https://www.zzzs.si/zdravje/kako-prenehati-s-kajenjem.html

INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje