Prispevki

Previous Next

Stres in napetost sta pogosti pritožbi, ki se pojavljata v vseh starostnih obdobjih. Pri stresu se v našem telo sprosti kortizol, kar nam omogoči pripravo na »boj ali beg«. Sproščanje je nasprotje napetemu stanju, ki ga občutimo ob stresu ter privede do ublažitve in umiritve telesa in je veščina, ki se jo moramo naučiti ter redno vaditi. Cilj je, da prepoznamo znake napetosti v telesu ter jih tudi obvladamo.

Previous Next

TESNOBA

Tesnoba oziroma anksioznost je neprijetno čustvo in ga navadno spremljajo telesne ter vedenjske spremembe, podobne tistim, ki spremljajo običajen odziv na stres. Običajno se ljudje z anksioznostjo, strahom ali tesnobo odzovejo na dejansko nevarnost, kar je popolnoma normalna in celo potrebna reakcija. Anksioznost telo pripravi na boj ali beg, poveča aktivnost možganov, pospeši delovanje srca in povzroči boljšo prekrvavitev mišic.

Previous Next

NESPEČNOST

Do ene tretjine življenja preživimo v spanju, zato je spanje pomemben kazalnik splošnega zdravja in dobrega počutja. Večina ljudi se zaveda, da jo dobro spanje pomembno, je pa čas, ki ga posameznik potrebuje, da se naspi, različen, saj nekateri potrebujejo več spanca, drugi manj, priporočen čas spanja pa je približno osem ali več ur. 

Sicer kar do 40 odstotkov odraslih poroča vsaj o občasnih težavah pri spanju medtem, ko kronične in hude oblike nespečnosti prizadenejo med 10 in 15 odstotkov odraslih.

Previous Next

Leta 2015 je bilo ocenjeno, da je 4,4% svetovne populacije imelo depresivno motnjo, kar jo uvršča med največje vzroke za nesmrtno zdravstveno breme. Depresija spremeni posameznikov način mišljenja, občutka in delovanja v vsakdanjem življenju. Vpliva na sposobnost za delo, študij, prehranjevalne navade in splošno zadovoljstvo z življenjem. Vsak dan je za posameznika z depresijo borba.

Previous Next

Anksiozne motnje so ena izmed najpogostejših duševnih motenj, s katero se v Evropi sooča približno 14% populacije. Pogosteje se pojavljajo pri ženskah, v približnem razmerju dva proti ena. Ena oseba od treh bo v življenju izkusila anksiozne motnje.

INŠTITUT AME

Medicinska hipnoza in psihološko svetovanje
Katarina Slevec, s.p.

Telefon: +386 030 794 080
Lokacija: Kamniška cesta 15c,1235 Radomlje